Ajankohtaista

Jäsentiedote 2023
Toisiamme tukien

Reuma on kuulunut suomalaiseen elämänmenoon 75 vuotta.  Sinä aikana ovat Suomi ja reuman hoito muuttuneet paljon.

Vuosi 1947 oli monella tapaa poikkeuksellinen.  Suomalaisia syntyi enemmän kuin koskaan ennen tai jälkeen.  Silloin syksyllä nähtiin historian myöhäisin hellepäivä, kun mittarit kohosivat hellerajan yli vielä syyskuun 17. päivänä.  Vähän sen jälkeen, syyskuun 28. päivä, perustettiin Suomen Reumaliitto.

Jäsenyhdistysten määrä kasvoi nopeasti.  Sotien jälkeisessä Suomessa oli paljon tuen tarvetta.  Sosiaaliturva oli vasta lapsenkengissä ja siksi Reumaliitto keskittyi sosiaaliseen tukeen.

Aluksi päähuomio oli pelätyssä nivelreumassa.  Sittemmin liiton toiminnan piiriin ovat tulleet kaikki reumasairaudet ja myös tuki- ja liikuntaelinsairaudet.  Ja nykyään tulehduksellisten reumasairauksien hoito on paljon tehokkaampaa kuin liiton perustamisaikaan.

75-vuotiaan liiton toiminnassa korostuvat eri asiat kuin alkuvuosina ja varsinkin vertaistuki on tosi tärkeää.  Sitä me voimme antaa myös paikallis- ja yksilötasolla esimerkiksi pysähtymällä, kuuntelemalla ja keskustelemalla kanssaihmisen kanssa.

Tämän vuoden teema on edelleen Sairaan hyvä hoitopolku.  Kuljetaan sitä yhdessä, liikutaan, lauletaan ja leikitään varsinkin nyt, kun useimmat meistä ovat ikäihmisiä ja meillä on aikaa yhdessäoloonkin.  Apuna ovat yhdistyksen muun muassa ohessa suunnitellut tämän vuoden tapahtumat.

Lähde rohkeasti mukaan.
Toiveikasta alkanutta vuotta.

Kaarina Lahti
Kauhavan Reumayhdistys ry.
Puheenjohtaja

 Reumaliiton vuositeema 2022–2023
 Sairaan hyvä hoitopolku